Pringle Bay och Kogelberg Biosphere

 

Pringle Bay utgör en del av det unika Kogelberg Biosphere som är ett naturskyddat område utsett av UNESCO. Både samhällen och naturområden utgör en del av Kogelberg Biosphere. Det sköts I enlighet med internationella accepterade principer för ett biosphere reservat. Kärnan utgörs av  18 000 hektar av vild och oförstörd natur där en hög nivå av biologiskt mångfalt finns. Koegelberg Nature Reserve utgörs av 100 000 hektar från kustområdet i Gordon’s Bay till Kleinmond.

 

Kogelberg Natur

 

Kogelberg är känt som “the heart of fynbos” – hjärtat av fynbosen. Här växer det otroliga antalet av 1712 olika arter av vilka 150 är inhemska. Detta gör Kogelberg till ett av världens rikaste område när det gäller florans mångfald. Här finns flera djurarter så som leopard, caracal, babian, anteloper, fåglar, fiskar och andra smådjur.

Djur och Natur

 

Det bergiga landskapet erbjuder några av de mest spektakulära utsikterna i Western Cape. Regionens komplexa system av ”vikta” berg syns bäst i det här området. Hangklipberget som är ca 800m över havet ligger längst västerut av False Bay och en vandring upp hit tar några timmar. Det finns flera vandringsleder i Kogelberg området. Under vinterperioden är whitewaterkayaking tillåtet på Palmiet River.

Vackra naturreservat

 

Missa inte ett besök i den vackra botansika trädgården Harol Porter Botanical Garden som ligger mellan berg och hav cirka 10 minuters körväg från Pringle Bay. Här kan du ta en promenad eller vandra medan du upplever och upptäcker skönheten av landskap, flora och fåglar.

Kogelberg Biosphere


Fynbos

 

Fynbos, eller Cape Floral Kingdom, är det minsta av världens sex plantriken och täcker 0,4% av jordens yta. I förhållande till sin storlek så har den det högsta artrikedomen, 8600 arter av vilka 68% inte förekommer någon annanstans i världen! De två främsta omgivningarna för fynbosen är berg och lågland (kust).

Vacker fynbos

 

Fynbos är det gemensamma namnet och används för de småbladade, tjocka, buskliknande vegetationen som förekommer i vinterregnsområdet i Western Cape, Sydafrika. Fynbos består av tre huvudsorter: ericas, restios och proteas. Det finns också en mängd av lök och  tuberös växter, ärtväxter, buchu's, renostebos, slangbos och eterneller som ingår i fynbosen.

Fynbos Blommor

 

Även om fynbosen ser lummig och grön ut så börjar den lätt att brinna. Man får därför endast tända eldar på särskilda platser. Det största hotet mot fynbosen är bränder, främmande (/uthemsk/alien) vegetation, omdömmeslös skörd och förlust av grönområden på grund av sammhällenas utbredning.

 

Fynbos Plantor

Fynbos Flora


Djurliv

Chacma BabianPringle Bay har en egen trupp av Chacma babianer. Babianerna syns ofta i samhället, på taken, det gränsande bergsområdet, på vägar och ibland på stranden. Människor får under inga omständigheter mata babianerna – det bästa är att observera utan att störa på något sätt. Babianerna lär sig fort hur och var de kan ta sig in för att hitta mat – man ska därför inte lämna hus och bilars fönster och dörrar öppna.Babian som äter

 

Southern Right Whale besöker Western Capes kustområde mellan juni och november då de kommer hit för att föda sina kalvar. Valarna kan ses – och ”höras” - från land. Det finns många utsiktsplatser längs valkusten tex längs den vackra Clarence Drive där det kan hända att man också får se delfiner.

 

Kapkusten är hem till pärlemo, i Sydarika känt som 'Perlemoen'. Pärlemon är skyddad och får inte fångas. Böterna för illegal fångst är höga.

 

I Kleinmond finns en hjord med vildhästar.

 

Fågelrikedomen i Pringle Bay och de närliggande områdena är hög. Sunbirds, kollibri, måsar, skarvar, egyptiska gäss, hägrar, sädesärlor, svalor Cape Bubul, duvor, speckled mouse-bird, grass bird, örnar, hökar, buzzards, strandpipare, tärnor, pingviner och den afrikanska strandskatan är bara några exempel på fåglar man kan se här.

Afrikanska strandskatan

 

Den afrikanska strandskatan, African Black Oystercatcher, är en utrotningshotad fågel med mindre än 5000 vuxna fåglar kvar. African Black Oystercatcher  är en stor vadare  och har sin hemvist på klippiga kuster och öar i södra Afrika. Det är en stor och högljudd kolsvart fågel som liknar en strandpipare. Den har kolsvart fjäderdräkt, rosa/röda ben och en stark bred dolkliknande röd näbb som den använder för att krossa eller öppna musslor me. Ögonen och ringarna runt ögonen är röda.

 

I Betty’s Bay kan man se Jackass Penguins (African Penguin), där finns en av de få landbaserade pingvin kolonierna på afrikanska kontinenten.  Pingvinerna kan leva 17-23 år och har en partner under sin livstid. De äter sardiner och ansjovis och kan dricka det salta vattnet eftersom saltkörtlarna ovanför deras ögon kan  extrahera högt koncentrat salt från deras blod. De andas ovanför vattnet men kan dyka till 130 meters djup och hålla andan 150 sekunder. En gång varje år byter pingvinerna helt sina fjädrar, sk molt, vilket tar 4-5 veckor. Under denna tid stannar de endas på land eftersom de inte kan hålla kroppstemperaturen i vattnet. Man kan besöka pingvinerna vid Stoney Point genom att följa skyltarna från R 44 i Betty's Bay.

 

I Pringle Bay området kan man om man har tur också träffa på Cape Clawless Otter.

Djurliv i Pringle Bay, Overberg och Sydafrika

Boka Nu

Specialerbjudanden

Leta

Special Erbjudande!

 

Dreams Accommodation Facebook

Tillgänglighet

Klicka för att se

tillgängliga/bokade

datum

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Din Semester Nu!