Resa i Sydafrika

 

Sydafrika är ett av de vackraste länderna i världen! Det är ett stort land – tre gånger så stort som Sverige - med enormt stor och facinerande variation av natur, fauna, flora, klimat, kultur, religion och språk. Man kan finna allt från öken till städer, afrikanska byar till lyxiga shopping malls, golf banor till naturreservat, berg till slätter, skogar och långa vidsträckta, oförstörda stränder.

 

Problemet för dig kommer att bli att besluta vad du vill se och uppleva – och vad du ska spara till dina nästa besök…

 

Västra Kapområdet - Western Cape provinsen - och Kapområdet i synnerhet erbjuder ett fantastiskt utbud av aktiviteter och sightseeing. Avstånden mellan platserna är inte allför stora och man kan uppleva många saker utan att använda mesta tiden till att köra. Om man önskar tips på saker att se och uppleva titta under Pringle Bay, Samhällen i Närheten och Kapstaden och Garden Route.

 

Sydafrikas befolkning är beräknad till strax under 50 miljoner och vi har 11 officiella språk - Afrikaans, English, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa and Zulu. De allra flesta sydafrikaner kan kommunicera på engelska.

 

Tidskillnaden med Sverige är antingen 1 timme eller ingen alls beroende på sommar och vintertid i Sverige.

 

För information om transport och att resa runt i Sydafrika titta på Transport sidan.

 

 


Klimat

 

Eftersom Sydafrika är ett stort land så varierar klimatet i de olika delarna. Vissa områden är ganska varma året runt tex Durban, medan andra blir väldigt kalla och ibland till och med får snö under vinter tex Drakensberg. Klimatet för Kapområdet är ganska likt medelhavsklimat.

 

Western Cape är det enda området som har vinterregn i Sydafrika. Detta innebär att Kapområdet vanligen får det mesta av sin nederbörd under maj-september och att det sällan regnar november-februari. Övriga delarna av Sydafrika får vanligen sitt regn under sommarmånaderna.

 

Den sydafrikanska sommaren i Kapområdet är varm med dagstemperaturer omkring 25-30 grader Celsius. Det är generellt svalare längs kusterna och det är kännbart varmare inåt landet. Den varmaste månaden är februari när också luftfuktigheten är ganska hög.

 

Den Sydafrikanska vintern i Kapområdet varierar vanligen mellan 10-20 grader Celsius under dagen och kallare ibland till och med frost under natten. Husen är vanligen inte uppvärmda i samma utsträckning som i Sverige så om man planerar att besöka Sydafrika under vintern ska man ta med varma kläder.

 

Kom ihåg att den sydafrikanska solen är väldigt stark jämfört med Sverige. Det rekommenderas att man använder solkräm med hög UV skyddsfaktor – även under molniga dagar.

 


Vatten, Mat och Vin

 

En stor fördel av att resa i Sydafrika är att vattnet är helt säkert att dricka direkt från kranen. Skulle man trots detta föredra mineralvatten så finns det ett stort urval i de flesta matvaruaffärer i flaskor från 200ml till 5 liter.

 

I städer och större samhällen kan man generellt hitta allt man skulle hitta i en svensk matvaruaffär, till och med Wasa knäckebröd och saltlakrits. Variationen och kvaliteten av både råvaror och halvfabrikat är stor och jämförelsebart billigare eller samma priser som liknande varor i Sverige.

 

Det finns ett stort urval av färska frukter och grönsaker. I de flesta matvaruaffärer kan man också finna ett stort urval av frusen vegetarisk mat, tex sojkorv, sojafärs, soja chunks, vegetariska schnitzlar etc.

 

Kvaliteten på maten i restauranger erbjuder bra värde för pengar. Det finns ett stort urval av allt från femstjärninga och världskända restauranger till de vanliga restaurangkedjorna som McDonalds. Även om de flesta sydafrikaner är väldigt förtjusta i sitt kött så erbjuder de flesta restauranger vegetariska alternativ.

 

Har man möjlighet så prova ett av de exotiska alternativen: Kudu, krokodil, struts, vårtsvin, springbock. Sydafrikas nationella symbol och också namnet på Sydafrikas rugby team är just springbock.

 

Många av de lokala maträtterna har sitt ursprung från Malaysia - prova boboti, briyani eller curry. Andra favoriter är butternut soppa (en sötaktig väldigt god pumpa), tomato bredie (gryta), waterblommitjie bredie (gryta), pojtjie, dry woers (torkad korv) and biltong (torkat kött). Försök att ta del av ett traditionellt braai – sydafikanska versionen av grillning.

 

På de flesta restauranger kan man be att få en "doggy bag" för maten maten inte orkar äta upp. Ha det till nästa dags lunch eller ge det till någon som behöver en måltid.

 

Dricks är inte inkluderad i menyn och oftast inte på notan. Har servicen varit bra är riktlinjen att man lägger till 10% i dricks. De flesta servitörerna får sin lön endast genom dricksen. För större grupper (8 eller fler personer) så läggs oftast 10% automatiskt till på notan som en serviceavgift.

 

Sydafrika har ett stort urval av lokala viner. Besök en av de lokala vingårdarna för en vinprovning och kanske en tur av vinkällaren. Man kan köpa vin i matvaruaffärerna måndag till lördag, på en sk bottle store eller farm stall.

 

Många restauranger tillåter att ta med eget vin och frågar då en liten avgift i sk “corkage fee”.

 


Boende

 

De flesta semesterboenden – semesterhus, B&B,  gästhus, hotel och camping områden håller hög standard och renlighet.

 

För att försäkra sig om minimum standard är det dock bra att boka med någon som är antingen medlem av turistbyrån, stjärngraderat av TGCSA (Tourism Grading Council of South Africa), AA eller någon annan välkänt graderingssystem. Dessa har vissa minimumkrav på både boende och service som måste följas och blir inspekterade regelbundet. Skulle man få problem med ett av dessa boende så kan man också vända sig till respektive organisation för att berätta om sitt missnöje.

 

Om man har möjlighet är det bra att boka direkt med ägaren eftersom man då kan få bättre priser eftersom varken gäst eller ägare behöver betala kommission.

 

Allmäna områden och toaletter på shopping malls, restauranger, bensinstationer etc är oftast rena. Ofta finns faciliteter där man kan byta blöjor och ibland amma.

 

Elektriska apparater fungerar med 220 Volt 50 Hertz (förutom i Pretoria 230V och Port Elizabeth 200/250V). Svenska pluggar passar inte direkt in i vägguttagen men adaptors kan köpas i de flesta matvaruaffärer. På Dreams finns flera adaptorer gästerna kan använda.

Tourims Grading Council of South Africa Logo


Telefon och Internet

 

Om man ska stanna ett par veckor så kan det vara värt att köpa ett lokalt simkort för sin mobiltelefon. Med hjälp av det så kan man göra nödtelfonsamtal gratis, mottaga samtal gratis och ringa till lokala mobiltelefontariffer.

 

"Pay as you go" simkort och sk starter packs kan köpas i en del större affärer och mobiltelefon affärer till en kostnad av mellan R 1-10. På flygplatsen kostar samma starterpaket vanligtvis mycket mer. För att kunna köpa ett simkort måste man RICA registrera sig, vilket betyder att man måste visa upp sitt pass som bevis att man bara är tillfälligt i landet. Eventuellt måste man också kunna visa den adress där man ska bo. Det kan hända att det tar några timmar för registreringen att gå igenom och man kan inte använda simkortet förrän det är klart. Man kan köpa så mycket airtime (finns att köpa i de flesta affärerna) som man vill använda och ladda det själv. Instruktionerna finns oftast på kvittot man får med det unika pin nummret. Vodacom, MTN och Cell C är de mest välkända nätverken. Försäkra dig först om telefonen inte är operatörsbunden.

 

Genom vissa av dessa nätverk kan man köpa databundles för att få tillgång till internet. Köper man ett Vodacom kort så ring *111# och följ promten, kostnaden dras från pengarna man laddat på sin telefon. När databundle är köpta så kan man surfa på sin telefon eller använda telefonen som ett modem till laptopen eller i modemet.

 


Hälsa och Malaria

 

Den private sjukvården håller hög standard i Sydafrika – den första hjärttransplantationen gjordes I Kapstaden. En del människor reser faktiskt till Sydafrika för att använda sig av den private sjukvården tex för en laserögonoperation eller plastikoperationer.

 

De flesta större samhällen har privata kliniker och läkare. I städerna finns privata sjukhus och specialister. Man bör försäkra sig om att man har en reserförsäkring som täcker omkostnader för sjukvård om man skulle råka ut för en olycka. Den privata sjukvården i Sydafrika är mycket dyr.

 

Kapstaden och Western Cape är helt fria från malaria. Om man planerar att resa till Kruger National Park så kan det hända att man behöver ta tabletter för malaria, beroende på säsong och vilken del av parken man ska besöka. Det finns många olika sorters tabletter men de flesta behövs tas flera dagar före, under och efter man besökt ett malaria område. Sök information på en vaccinationscentral, infektionskliniken eller hos en allmänläkare antingen i Sverige eller i Sydafrika.

 


Valuta

 

Den sydafrikanska valutan  är South African Rand, ZAR vilket oftast indikeras med R. En Rand motsvarar 100 cents.

 

Sedlar finns i R10, R50, R100 och R200. Nyligen utkom en ny R 200 sedel och den gamla accepteras inte längre.

 

Mynt finns i R1, R2, R5 and 5 cents, 10 cents, 20 cents and 50 cents.

 

Bankerna är vanligen öppna måndag till fredag från 9.00 till 15.30 och på lördagarna från 9.00 till 11.00.

 

Vissa växlingskontor, sk Bureaux de Change är öppna till 19.00.

 

De vanliga kreditkorten accepteras på många restauranger och affärer men fråga först.

 

Bankautomater, sk ATMs är öppna dygnet om, men var försiktig vid kontantuttag. För detaljer titta under Säkerhet.

 

Man kan beräkna växlingsvalutan mellan ZAR och SKR under sidan Priser.

 


Tax Refund - Skatteåterbäring

 

När man lämnar Sydafrika så kan man ansöka om att få tillbaka skatten, Value-Added Tax (14%) känd som VAT, på varor som man köpt i Sydafrika och tar med sig tillbaka till Sverige/Europa. Kläder, elektriska apparater, leksaker, smycken, vin och annat. En liten avgift dras av från det man får tillbaka (för tillfället är det minimum av R10 och max R250). För detaljer klicka här.

 

För att kunna begära att få återbetalning av VAT så behöver man spara kvitton/Tax Invoice.

 

I många affärer så skrivs all information man behöver automatiskt ut på kvittot men i vissa affärer måste man be om en särskild handskriven Tax Invoice. Det är viktigt att all nödvändig information är på kvittot eftersom det annars inte går att använda. (Processen är väldigt byråkratisk och inte förhandlingsbar.) Endast affärer som är VAT registrerade lägger på VAT på priserna och kan därmed skriva ut kvittona.

 

På flygplatsen gås kvittona och varorna igenom så checka inte in bagaget förrän det har blivit uppvisat. Man måste även uppvisa pass och flygbiljett. Man får sedan en check som kan lösas in i växlingskontoret efter man har gått igenom säkerhetskontroll och passkontroll.

 

För detaljer och uppdaterad information skaffa dig en gratis informationsbrochyr om Tax Refund och proceduren. Du kan hitta den på turistbyråerna eller på flygplatsen när du anländer.

 


Säkerhet

 

Som alltid när man reser så är den bästa regeln att använda sunt förnuft. Det är också viktigt att ha kunskap för att minimera risken för brott. Om man kan undvika vissa platser och beteende så bör man få en säker resa.

 

Följande nummer är bra att ha i nödfall:

 

Nummer att ringa gratis i nödfall (samtalen kopplas till ditt lokala område):

 • Gratis från landline/phone box: 107 or 10111 (polis)
 • Gratis från mobiltelefon: 112

 

 • The national ambulance service 10177

 

The National Tourism Information and Safety ger 24h service och kan hjälpa med känslomässigt stöd, praktisk hjälp och information om man har problem. (Tex hjälp med ansökan för att ersätta ett förlorat eller stulet pass, visum etc. I) +27 (0)83 123 2345

 

 • Ta reda på osäkra platser i området man besöker genom:
  • National Tourism Information and Safety Line +27 (0)83 123 2345
  • Den lokala turist byrå
  • Den lokala polis stationen

 

 • Åk inte in till kåkstäderna om man inte gör det med en registrerad turguide.

 

 • Öppna inte dörren för eller släpp in personer man inte känner.

 

 • Skylta inte med ditt välstånd, tex smycken, kameror och andra värdesaker i onödan. Räkna inte dina pengar på allmän plats.

 

 • Undvik att gå eller köra i mörker. Om man måste, försök att göra det i större grupper och endast där gatorna är väl upplysta.

 

 • Ta i förväg reda på om området man planerar att besöka är säkert genom att tex fråga den lokala turist byrån.

 

 • Låt aldrig främlingar hjälpa till med att ta ut eller överföra pengar vid bankautomaterna. Om kortet fastnar i maskinen kontakta omedelbart det Help Line nummer som finns på automaten för hjälp. Kriminella är ofta inblandade i att lura/bestjäla människor vid bankautomater antingen under eller efter uttag.

 

 • Lämna aldrig ditt kreditkort. På restauranger och affärer så hämtas oftast maskinen till kunden, om detta inte är möjligt följ med ditt kort för att betala.

 

 • Bär inte alla kontanter och kreditkort i samma väska/ficka och ta inte allt med dig när du går ut. Skriv inte under alla resecheckar. Lämna inte bagage, plånböcker, handväskor etc utan uppsyn.

 

 • Anmäl omedelbart förlorade eller stulna resehandlingar/pass till ambassaden eller konsulatet och till SAPS (polisen).

 

 • Gör vidimerade kopier av pass, försäkring, visum, körkort, biljetter, resechecker etc att ha med på resan som extra säkerhet. Förvara dubbletterna på olika ställen och lämna till en kopia till någon hemma.

 


Bra Att Veta Om Du Reser Med Barn

 

 • Dreams finns en spjälsäng, baby badkar, matstol, potta, barntoalettsists, barnpussel och spel, några leksaker samt strandparasoll. Microvågsugn för uppvärmning av barnmat etc. vattenkokare, brödrost, ugn, spis samt diskmaskin, kylskåp och frys.

 

 • I affärer finns barnmatsburkar. Det finns också ett organiskt alternative som kallas Ollies och pulver till olika sorters snabbgröt för små barn.

 

 • Massor av färska grönsaker och frukt finns om man vill göra barnmatspuren själv.

 

 • Många olika märken av engångsblöjor finns att köpa. De populäraste är Pampers och Huggies. Blöjor är något dyrare än i Sverige.

 

 • Bilbarnstolar brukar gå att hyra. Man brukar också kunna ta med bilbarnstolar samt vagn från Sverige utan extra kostnad. Försäkra er om detta när ni bokar biljetter.

 

 • Solskyddskräm i olika styrkor både vattenfast och vanlig finns att köpa i de flesta affärerna. Hög solskyddsfaktor är att rekomendera eftersom solen är mycket starkare här än i Sverige.

 

 • Kranvattnet kan drickas direkt utan att kokas. Mineralvatten finns  att köpa i allt från 250 ml till 5 liter flaskor.

 

Boka Nu

Specialerbjudanden

Leta

Special Erbjudande!

 

Dreams Accommodation Facebook

Tillgänglighet

Klicka för att se

tillgängliga/bokade

datum

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Din Semester Nu!