Transport

 

Sydafrika är ett fantasktiskt land med en yta som är tre gånger större än Sveriges. Här kan man upptäcka och förundras över variationen av berg, platåer, öken, semi-öken, slätter, jordbruksområde, vindistrikt, skog och städer...

 

Men om man har begränsad tid måste är det viktigt att ta hänsyn till avståndet mellan de olika områdena man vill besöka. Eventuellt kanske man bestämmer sig för att flyga de längre sträckorna med inrikesflyg och köra inom provinserna.


 

Visum och Flyg

 

Svenska medborgare får upp till 3 månaders visum gratis när de anländer på flygplatsen i Sydafrika. Kontrollera för säkerets skull med Sydafrikanska Ambassaden i god tid innan du åker.

 

Undersök bonussystemet olika flygbolag erbjuder.

 

Under Sydafrikas högsäsong, november – februari, så blir flygen tidigt fullbokade så om man planerar att åka under denna tid försök att boka flyg långt i förväg för att hålla priset nere.

 

De flesta flyg till Sydafrika från Europa går via:

 

 • London (British Airways)
 • Amsterdam (KLM)
 • Frankfurt (Lufthansa and South African Airways)
 • Paris (Air France)

Du kan också kontrollera: Emirates, Quatar Airlines, Turkish Airlines.

 

Inrikes flyg erbjuds av flera olika flygbolag. Man kan boka detta i Sverige via en reseagent eller genom internet. Man kan även boka inrikesflyg i Sydafrika. En del flygbolag kan endast bokas direkt genom internet och är ofta ett billigare alternativ, tex Mango, Khulula.com och AirOne. Dessa flygbolag anses vara mer budget och de erbjuder inte alltid tex måltider under flygturerna.

 

Innan man lämnar Sydafrika kan man begära att få tillbaka VAT (Value Added Tax) på varor man köpt och ska ta med dig tillbaka till Sverige.


 

Bilkörning

 

Det enklaste och mest givande sättet att ta sig runt i Sydafrika är genom att hyra en bil. Med en hyrbil kan man ta sig till platser som inte erbjuder allmän transport. Man kan även på egen hand göra många sightseeingturer istället för att betala en turguid, tex Goda Hoppsudden.

 

Bensinpriset har flukturerat mycket de senaste åren. Med Randens sänkta värde har bensinen gått up och ligger på R 14 per liter mars 2014.

 

Sydafrika har vänstertrafik.

 

Turister kan köra med ett körkort som är giltigt i Sverige, förutsatt det har ett kort, namnunderskrift och att det är på engelska. Annars krävs ett internationellt körkort. Försäkra dig om att ditt svenska körkort går bra att använda i god tid innan du åker. Kontakta Sydafrikanska Ambassaden och företaget du ska hyra din bil från.

 

Drick inte alkohol om du ska köra! Den maximalt tillåtna alkoholnivån i blodet är 0.05 ML/G. Endast ett glas vin eller öl kan försätta den som kör över den tillåtna gränsen!

 

Undvik att köra i mörker eftersom risken för att råka ut för brott och olyckor är högre. Planera din körväg så att du anländer innan mörkret faller. Försäkra dig också om att du har tillräckligt med bensin för att nå ditt resmål.

 

Var medveten om att både  fotgängare och boskap korsar vägar, även motorvägar, och dessa är givetvis svårare att se i mörker.

 

Vanligtvis så är vägar bra skyltade men en bra vägkarta är att rekommendera. För städer erbjuder MapStudio detaljerade kartor tex för Kapstaden och Peninsula, den innehåller också andra samhällen i Western Cape och är väl värt att invenstera i. Man kan köpa den i de flesta bokaffärer och bensinstationer.

Gatunamn

 

Gatunamn visas i korsningar och är ofta skrivna på trottoarkanten.

 

Vissa gatunamn är skrivna på engelska på en karta och afrikaans på trottoarkanten eller adressen eller vice versa. Det kan därför hända att man har svårt att hitta tex Church Street eftersom den kan vara utsatt som Kerk Straat.

 

Weg eller Pad är de afrikaanska orden för väg, road. Straat motsvarar gata, street. Laan motsvarar avenue.

 

Kör man vilse så stanna på en bensinstation och fråga efter vägbeskrivning. Tänk på att det händer att vägbeskrivningen kan vara felaktig, eventuellt kan du dubbelkolla på nästa bensinstation...

 

I samhällen är hastighetsbegränsningen vanligtvis 60km/h och den högsta hastighetsbegränsningen finns på motorvägarna och är 120km/h.

 

Det finns ofta permanent uppsatta kameror längs vägar och korsningar samt mobila laserkameror. Det är inte ovanligt att polisen sätter upp avspärrningar längs vägar och kontrollerar bilar, förare, körkort, alkohol etc. Om man får böter för att man brutit mot en trafikregel krävs det inte att man betalar kontant till polisen. Om du väljer att betala böterna insistera på ett kvitto. Försök aldrig att muta en trafikpolis/polis - det är ett kriminellt offence som kan ge fängelsestraff.

 

Man ska alltid ha med körkortet när man kör.

 

I städerna blir trafiken under rusningstid väldigt tuff med agressivt beteende från vissa bilförare. Undvik rusningstrafik vilket vanligtvis är morgon 6.30-9.00 och eftermiddag 16.00-18.00.

 

Plocka inte upp liftare, håll bildörrarna låsta och fönsterna stänga – särskilt när man stannar vid trafikljus. Var observant för människor som närmar sig bilen när man stannar vid trafikljus, stop och i bilköer.

 

Förvara mobiltelefoner, plånböcker och andra värdesaker utom synhåll i bilen när du kör och lämna inte kvar i bilen när du parkerar.

 

Parkera i väl upplysta och vaktade parkeringsplatser.

 

Ha telefonnummer till ditt boende med dig så att du kan ringa om du kör vilse eller blir försenad.

 

Inte alla bensinstationer accepterar kreditkort så ta med kontanter för att fylla på bensin.

 


 

Biluthyrning

 

De flesta internationella uthyrningsfirmorna har kontor på Kapstadens internationella flygplats. Specificera att hämtning av bil på flygplatsen önskas. Ibland kostar detta en extra avgift.

 

Vid jämförelse av pris på hyrbil tänk på följande:

 

 • Hur många gratis kilometrar får man per dag?

 

 • Vad är priset per kilometer när man använt upp de gratis kilometrarna?

 

 • Vad är skillnaden mellan försäkringen som erbjuds, tex comprehensive, limited osv. Vad är självrisken om man skulle få en skada eller olycka?

 

 • Kan bilen hämtas upp i en stad och lämnas tillbaka på en annan?  Vad är den extra kostnaden för detta?

 

 • Kan mer än en person köra bilen och vad är kostnaden för detta arrangemang? Finns där åldersbegränsning?

 

 • Vilka dokument behöver man för att checka ut en bil, tex internationellt körkort?

 

 • Kan man korsa gränsen med bilen och vad är de extra kostnaderna för detta?

 

 • Vem kontaktar man om man skulle råka ut för problem, tex en olycka eller att bilen inte startar?

 

Rabatterade Priser för Längre Hyrningar

 

Om man stannar längre än en månad och tycker att en äldre bilmodell är aceptabelt så undersök mindre kända biluthyrningsfirmor. Man kan spara upp till 50% av priset.

 

När man hämtar ut sin bil ska man försäkra sig om att den inte har några skador. Eller om den har, att dessa finns antecknade (tex spricka på vindrutan) eftersom man annars kommer att vara ansvarig för att betala för dessa när man återlämnar bilen.

 

Bensinpriset har flukturerat mycket de senaste åren mellan R 6,50 och R 12 per liter. Augusti 2012 ligger det på ca R 10,70 per liter.

 

Vissa biluthyrningsfirmor ger rabatter till kunder som flyger ett särskilt flygbolag. Andra ger poäng till frequent flyers programmes eller om man använder ett särskilt kreditkort.

 

 


Alternativa Transportmedel

 

Bussar, minibussar (kända som taxis) och tåg används mest av den fattigare befolkningen och anses inte som säkra och pålitliga.

 

Långfärdsbussar (tex Intercape, Greyhound och Translux) för längre sträckor måste bokas i förväg. Dessa är säkrare och följer tidstabeller. Undvik SA Roadlink som har varit involverade i många allvarliga olyckor på grund av att fordonen inte följer trafiksäkerhetskrav och på grund av förarna.

 

Lyxtåg” som det kända Blue Train är väldigt dyrt och mer för en exklusiv upplevelse än för förflytta sig.

 

Taxibilar finns vanligen att få tag på vid de typiska turistställena och relativt dyra. Kostnaden ligger på omkring R 10 per kilometer.

 

Shuttles till och från flygplatser och hotell är vanligtvis säkra, pålitliga och inte allför dyra.

 

Hop-on hop-off busses som BazBus är ett alternative om man inte vill köra själv men ändå uppleva ett relativt kosteffektivt sätt för att uppleva flera olika platser och områden enligt eget tidschema. I Kapstaden finns så kallade topless bussar där man kan köpa dags- eller flerdagspass som gäller för en eller flera olika områden. Med hjälp av dem kan du ta dig till många olika ställen av intresse och bestämma själv hur lång tid du vill spendera där.

 

När man arrangerar en guidad tur (från halvdagsturer till flerdagsturer) erbjuder sig vissa guider att plocka upp dig där du bor medan andra förutsätter att man måste ta sig till en bestämd plats.

Boka Nu

Specialerbjudanden

Leta

Special Erbjudande!

 

Dreams Accommodation Facebook

Tillgänglighet

Klicka för att se

tillgängliga/bokade

datum

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Din Semester Nu!